KORAD SEUCH Vickulas Sting

Namn:KORAD SEUCH Vickulas Sting (chokladbrun)
Kallas: Sting, Stinkeman, Bebis
Far: LU CH Outback-Workaholic’s Armidale Radisson (svart)
Mor: KORAD SE UCH SE V-10 Vickulas Orka (röd)
Född: 2011-01-10
Avlivad: 2016-04-22
Hälsa: HD A, ED 0-0, patella UA, saknar P1 i höger underkäke.
Undersökning 13 april 2016 visade patella grad 1 på båda knäna, L7S1 (inte kontrollerad med MR) samt mjuka handleder.
Meriter:
KORAD med 355 p på mentaldelen
GK hkl spår
1:a pris i lydnadsklass I
1:a pris i lydnadsklass II
1:a pris i lydnadsklass III
Utställning: SEUCH med ett flertal BIR
Känd mental status med etta på skotten

Tyvärr var jag tvungen att avliva Sting den 22 april 2016. Mer information om varför kan du läsa här och här. Texten nedan får stå kvar, det stämmer fortfarande. Han var en riktigt fin hund och min bästa vän ❤ .

Älskade hund! Jag har aldrig haft så roligt med någon hund som jag har med honom. Vilken humor! Sting är en härlig individ! Han är en oerhört snäll och mjuk men galen kelpie. Han är det man kallar för förarvek (och fruktansvärt mammig) men är samtidigt väldigt självständig. När vi tränar är det glädje, hög svans och attityd. Han är alltid lös när vi går på tur, är väldigt uppmärksam på oss och håller sig nära. Har aldrig jagat trots närkontakt med rådjur, ren och räv. När vi stannar för fika lägger eller sätter han sig vid oss, tigger gos eller går runt i området och undersöker. Får sina tokryck och springer som en dåre och då skrattar matte och husse :).

Nu vill jag varna lite, detta är skrytvarning 😉 .

På dagis är han enligt dagispersonalen mönsterdagishunden. Han går ihop med alla och de har aldrig sett en sur min från honom. Han placeras med hundar i sin egen storlek eller mindre och flera tyr sig till honom. Både kastrerade och okastrerade hanar funkar. Då Sting la sig på rygg och rullade på en promenad överraskade han dagisfrökens man med att han inte var kastrerad. Det hade han bara räknat med eftersom Sting är så okomplicerad att ha att göra med <3.

Det kelpiefrälsta kan ha att önska av honom är mer social nyfikenhet. Han är helt enkelt inte alltid så intresserad av att hälsa på människor han inte känner. Dock har det ändrats en del efter att han började på dagis så nu går han gärna fram för att bli kliad och folk på bussen får akta sig för att visa intresse…då får de inte sluta klia 😉 . Hoppar gör han inte på de han inte känner. Han starkaste sidor, förutom det jag har skrivit ovan på dagis är att han älskar att träna, är snäll, lugn och balanserad och absolut inte en stressad hund. Jag tycker det är perfekt efter att ha haft stressade hundar! Det jag märkt också är att han är stabil, han tål längre pauser i träningen och vi kan ändå ta upp den där vi var utan problem. Han går att träna trots löptikar i närheten och han har aldrig varit svår att ta i med i nya miljöer för träning. Ska vi jobba, är det jobbet som gäller. Fördel när man ska tävla på nya platser!

Sting visar tydliga snälla signaler mot barn (lågt huvud och mjuk kropp). Jag tycker detta är jättebra och tryggt att ha. Han skrämmer inte! Han ställer sig intill och tigger kel eller lägger sig på rygg i stället 🙂 .

Jag är väldigt nöjd med valet av ras och jag tycker att Sting är den perfekta hunden för mig!

Stings MH:

Ståkort, 10 månader

Sting lite drygt ett år:

Bild

Sting 18 månader

Annonser

15 tankar om “KORAD SEUCH Vickulas Sting

 1. Hej! Hittade aldelles nyss till din blogg och har lite frågor angående rasen Kelpie. vad tycker du om rasen? Hur har den varit olik mot de raser du haft innan? Jag är själv intresserad av att skaffa en Kelpie till sommaren, men vill ha massor av information och läsa på om rasen innan jag bestämmer mig. Har du några tips och råd kring rasen? 🙂 Vänligen Sofie

  • Hej!

   Välkommen till bloggen 🙂 .

   Jag tycker kelpie är en väldigt rolig ras, inte bara rolig att träna och att ha utan man får skratta mycket! Det är ingen ras som man skaffar som sällskap, då får man inte så roligt 😉 . Däremot är det en väldigt trevlig ras om man vill träna/tävla i bruks, lydnad och agility. Jag har haft lapsk vallhund och en blandras mellan norsk buhund och finsk lapphund innan. Både Nikita (blandrasen), Kiwi och Mira som jag har kvar är trevliga raser men jag ville träna mer än vad den lapska och blandrasen ville, eller jag ville ha mer tryck i hunden och en mer lättmotiverad ras men med samma storlek och liknande utseende (stående öron, inget extremt utseende utan snygg kropp, fyra ben och en svans) men som inte skällde för allt (det gjorde i och för sig inte Nikita men ändå). Den enda rasen som passade var kelpie och jag har verkligen hittat rätt. Sting är lätt att motivera, älskar att leka och att träna, inte bara lydnad utan har ett bra tryck och intresse för spår och uppletande. Med tryck menar jag att han tar egna initiativ och drar för att få jobba och nästan skiter i vad jag säger bara för att få fortsätta försöka hitta det som är utlagt.

   Jag har dock förstått att jag har fått en ”lätt” kelpie mot det jag har läst runt omkring. Sting har ingen speciellt lång ”meritlista” i form av söndertuggade saker och har inte hittat på speciellt mycket galenhet. Han är väldigt hårt knuten till mig, vilket både är positivt och negativt. Dock har mognaden och åldern gjort så det har lättat mycket. Många har ”problem” med att kelpie älskar människor, Sting visar intresse om människan gör det men ignorerar annars.

   När du letar kelpie tycker jag att du ska kolla så föräldrarna har ett bra MH och bra meriter i bruks och lydnad. Jag ger inget för utställningsmeriter, det säger inget om hunden mentalt och en tvåa (hmm, heter nog very good idag) räcker gott för mig då jag letar hund, som sagt så är det den mentala biten och arbetskapaciteten man vill åt om man köper en kelpie (tycker jag). Finns flera bra kennlar, mina favoriter är så klart Vickulas men också Busligans kennel. De har bra hundar och ett stort kunnande.

   Du får gärna fråga mer om du saknar någon information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s