En, två, tre…nej fyra diagnoser

Jag hade innan detta veterinärbesöket ställt mig in på att om de inte hittade något nu heller skulle vi låta honom röra sig mer och sen låta en ortoped titta på honom. Det behövdes aldrig.

Igår var jag åter igen på Veterinärhuset Södra Berget i Sundsvall. Fick en ny veterinär den här gången, en man som inte är lätt att få tid hos. Han är mjukdelsexpert med ortopediska kunskaper. Bra kombination.

Han frågade hur Sting var först, om han kanske skulle ha munkorg. Jag sa som det var att han har nypt efter veterinären och även om jag inte tror att han skulle bita så är det ju för veterinärens säkerhet. Så jag satte på Sting munkorg vilket han inte brydde sig om. Redan där kände jag stort förtroende för veterinären. Han var lugn och trevlig, Sting gillade honom. Veterinären började med att undersöka tassarna fram. Sting reagerade kraftigt på ett sesamben, ett av flera små ben i tårna. Han reagerade med att bita (tack munkorgen) efter honom då veterinären kände på handloven. Uttöjda ledband. Båda reaktionerna på höger sida. Veterinären gick vidare till ryggen, kände kota för kota bakåt, Sting blundade, tills han kände på sista rygg- och första ländkotan – L7S1-området. Då fick han fram en reaktion igen. Gick sen över till bakbenen. Kände direkt på knäna och vänstra spände han så det var svårt att känna ordentligt men klar patellaluxation. Höger var det samma med.

Röntgen och en lite smått uppgiven matte. Men patella kan opereras!

Ryggen såg fin ut, ingen synlig spondylos eller pålagring på ryggen. Patella grad 1 på båda sidorna.
Gamla frakturer på sesambenen på vänster sida och ny fraktur på höger sida.
Uttöjda ledband och muskler i handlovarna.

Så klart kan jag säga fel facktermer osv men det får ni ha överseende med.

Veterinären sa att patellan är opererbar med goda prognoser. Men innan det görs måste ryggen kollas upp, han hade misstanke om L7S1.
Men det var ju inte enda felet…
Frakturen på sesambenet kan läka ut med vila, men gör det inte det är prognoserna vid operation inte goda. Inget de gärna gör.
Genomtrampet fram var dubbelsidig. Här sa han något om att han hade kallat det genomtramp om…jag hängde inte med här.  Men hans muskler orkar inte hålla upp handleden så den sjunker ner. När han är allert står han bra men veterinären hade direkt sett att något var galet där när Sting kom in. Ledbanden är töjda. En normal hund kan vid tryck pressa till en vinkel på 10-12 %, Sting hade en vinkel på 30 %. Enda lösningen för att få bort smärtan är steloperation på höger sida.

Jag sa att ska något göras på Sting så ska han kunna bli återställd. Jag gör ingen operation som innebär att han inte kan tränas och leva normalt. Han höll med mig i det och rekommenderade inte operation. Han hade inte gjort det sa han. Steloperation innebär också en ökad belastning på andra leder. Så har vi det med patellan på det. Två stora operationer. Först väntan på att tassen blir bra, sen steloperation och sen patellaoperation – OM han inte har diskbråck.

Det är för många fel på honom sa veterinären och jag håller med. För många, för stora fel.

Genomtrampet är troligen en skada. Google hjälpte mig att hitta att stora fall kan ge detta. Jag har inte märkt något sådant men han hade inflammerade bröstben för något år sedan, enligt sjukgymnasten pga ett fall. Kan vara då även om jag inte vet vad som har hänt.

Patella kan de få i högre ålder trots att de, som Sting är fria som ettåringar.

Diskbråcket är inte bekräftat eftersom det kräver MR.

Veterinären ska för säkerhets skull prata med en ortoped om genomtrampet, om det kan finnas något att göra. Dock är det mer för att vi då ska känna att vi gjort allt. Jag har redan bestämt mig. Det är som sagt för många allvarliga saker. Det kommer inte gå att vila bort och att operera bara en sak går inte.

När veterinären har ringt mig till veckan bokar jag en tid för avlivning av min bästa vän, min älskade Sting ❤.

Annonser

4 thoughts on “En, två, tre…nej fyra diagnoser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s