Första valpkurstillfället

Igår var jag på första valpkurstillfället. Det var utan hund denna gången. Vi fick vår kursbok, Valpvardag av Yrsa Franzén-Görnerup. Läste den i morse, gav väl inte sådär jättemycket ny information förutom en sak om dragande i koppel som var riktigt intressant. Författaren hade lyssnat till en föreläsning om ungdomar och droger och den senaste drogen (i alla fall när den boken skrev) är tydligen GLADE, sån där luftfräschare. Denna ger den som använder drogen en rusningskänsla liknande det sista skedet innan drunkning – tydligen ett underbart tillstånd. Det man borde förstå då är ju så klart att det inte är hälsosamt och att det är rent ut sagt livsfarligt att använda den. I alla fall, författaren gör en intressant slutsats. Hundar som drar i koppel fortsätter att dra även om de kämpar för att få luft och till och med spyr för att de drar så mycket, kanske har de samma känsla? Hon skriver då att sele eller så kallad haltigrimma är det de använder hos dem tills hunden slutat att dra. Jag håller med om det sista oavsett om det andra är sant eller inte.

Instruktören på vår kurs har inte läst denna bok. Hon sa att sele eller flexikoppel får vi inte ha på kursen. Flexikoppel förstår jag helt! Men sele blev jag lite nyfiken på varför och en annan undrade samma sak. Svaret blev att vi inte kan korrigera på ett bra sätt om vi har sele. Hu? Valpkurs…korrigering genom ryck i koppel, det hör inte ihop tycker jag eftersom valpkurs ska gå ut på att få ett samarbete med hunden, trivas tillsammans och bli den stabila och säkra ledare som så många vill kalla sig.

Jag kan väl sätta på Sting ett halsband om det är det hon vill ha, men några ryck i kopplet blir det inte från mig även om hon skulle tycka att det behövs. Sting drar inte i kopplet i vardagen och även om jag helt till 100 procent är säker på att han kommer dra i kopplet där så kommer jag inte korrigera honom för det.

Förutom just det, som jag råkade hänga upp mig på eftersom de är för ”mjuka” metoder som de kallade det så låter det som en helt ok kurs. Vi ska nog få roligt jag och Stingeling 🙂 .

Vi fick lite läxor till nästa gång:

Räkna hundens tänder:  22 fick jag det till. 12 uppe och 10 nere. Kanske är det två tänder bak i överkäken? Det ser ut som en dock.
Kolla tänderna: Tja, det gjorde jag ju när jag räknade dem 😉 .
Kolla öron: Ska göra det idag också
Ta tempen: Jag vill ha Johan som godismaskin då jag gör det
Kolla upp vad kelpien har för ursprungligt användningsområde: Det tycker jag är logiskt att man gör INNAN man köper en hund 😉 .

Vi ska också träna in ett tricks till sista tillfället. Jag funderar på snurra, vi får se om jag lyckas. Just nu är Sting fast i ”skäms” (det blev skäms och inte usch eftersom jag aldrig använder ordet skäms annars men usch slinker ur mig då och då) men det lossnar nog snart.

Annonser

11 thoughts on “Första valpkurstillfället

 1. Roligt att gå kurs i alla fall. 🙂 Särskilt valpkurs gillar jag! 🙂
  Snurra är rätt klurigt att frishejpa om det är vad du tänker göra, jag hade valt någon kroppskontrollgrej, nyttigt för fumliga valpar. 🙂

 2. Jag tycker inte heller att korrigering med kopplet hör ihop med valpträning (eller annan träning heller för den delen). Hoppas ni får ut mycket av kursen ändå! Bra att vänja sig vid miljön om inte annat. 🙂

 3. Håller med om att koppelkorrigeringen var lite konstigt att förespråka på en valpkurs!

  Haha, kolla upp rasen innan man får hem valpen kan ju helt klart vara att rekommendera! 😀

 4. Men fy! Jag hade antingen hoppat av kursen och förklarat varför för kursledaren. Eller så hade jag kommit det med hunden i sele ändå. Jag stödjer absolut inte koppelkorrigeringar, oavsett valp eller vuxen! Usch jag hade fått rysningar om jag satt på den kursen….

  • Jag stödjer det heller inte. Men kanske är det så att hon bara ville försäkra sig om att stora starka valpar (fanns några större raser med) inte ska komma och kontrollera sin matte helt och hållet. jag vet inte, men jag har hört mig för och instruktören är bra. Dock fanns det några som inte hade kunskap på kursen så det var nog en lätt förklaring på frågan gissar jag.

   Sting har fått sig ett fint hurtahalsband, men icke att det kommer användas till korrigeringar 🙂 .

   Jag ser bara Anna förresten, vem är du 🙂 ?

   • Jag hade använt selen ändå 😉 Det är en sak om kurser förbjuder stryphalsband (tummen upp för sånt!) men selar.. hmpf.

    Jag är Anna 😀 hittade på din blogg för ett tag sedan när jag googlade efter hundbloggar. Så jag brukar kika ibland och läsa 🙂

   • Jag ska prata med henne om det på nästa kurstillfälle tänkte jag. Ta med mig selen till och med 😉 .

    Välkommen hit Anna 🙂 .

 5. Yrsa är duktig på mycket, men ibland drar hon lite flummiga slutsatser. Just det där med koppeldragandet är rätt far out känner jag. Det känns mer logiskt att det skulle bero på att de vill hålla ett högre tempo än vad vi gör! Håller med om koppelkorrigeringarna. Stå på dig bara! Man ska vara rädd om de små valphalsarna!

  • Ja, lite flummigt var det men intressant också 🙂 .

   Jag tänkte faktiskt stå på mig och ta med mig selen nästa gång och prata med henne. Om enda orsaken är att det inte går att korrigera så kommer jag ta selen eftersom korrigering inte är min grej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s